Da li je kozje mlijeko bolje od kravljeg?

Kravlje mlijeko je jedno od najčešćih napitaka širom svijeta, a zanimljivo je da je upravo ono razlog zašto mnogi njegovi konzumenti imaju probleme s nadutosti i druge oblike probavnih smetnji.

Kada uzmemo u obzir da gotovo svaka krava u komercijalnom uzgoju dobiva hormone rasta, antibiotike, GMO hranu, vakcinacije i da su izložene toksičnim uslovima, nije ni čudo da mnogi ljudi imaju negativne zdravstvene efekte od konzumiranja pasteriziranog kravljeg mlijeka.

Kozje mlijeko je mnogo zdravija alternativa, pogotovo kada je sirovo i organsko. Koze proizvode oko 2% globalne ponude mlijeka, a ljudi koji konzumiraju kozje mlijeko navode da imaju smanjenu pojavu alergija i probleme s probavom.

Prednosti kozjeg mlijeka su brojne i ono pozitivno utiče na zdravlje na mnoge načine. Samo neke od prednosti su:

Reakcija na upalu

Istraživanja pokazuju da je jedna od glavnih prednosti kozjeg mlijeka da ne uzrokuje upalu. To je veliki razlog zašto je ljudima s upalom crijeva lakše piti kozje mlijeko umjesto kravljeg.

Podržava metabolizam

Studije koje je proveo USDA i Prairie View A&M University potvrdile su da kozje mlijeko ima povećanu sposobnost metaboliziranja željeza i bakra, posebno kod osoba s ograničenjima u probavi i apsorpciji hranjivih tvari. Osim pijenja kozjeg mlijeka, također mogu se uzimati i probavni enzimski dodaci kao podrška probavi.

Bio-prednosti

Glavna prednost kozjeg mlijeka je u tome što je vrlo slično ljudskom majčinom mlijeku. Budući da ima kemijski sastav koji je mnogo bliže ljudskom mlijeku od kravljeg, lakše ga je probaviti i asimilirati u ljudskom tijelu.

“Manje” masti

“Manje” masnoća? Znači li to da ima manje masnoća? Ne nužno, to znači da su veličine masnih molekula u kozjem mlijeku puno manje od onih koje se nalaze u kravljem mlijeku. To olakšava probavu kozjeg mlijeka.

Nizak sadržaj masnih kiselina

Kravlje mlijeko ima oko 70 posto masnih kiselina, dok kozje mlijeko ima prosječno oko 35 posto masnih kiselina, čineći ga nutritivno vrlo zdravim. Do 50% ljudi koji imaju netoleranciju na laktozu na kravlje mlijeko mogu lako probaviti kozje mlijeko, pogotovo ako je sirovo.

Bogato kalcijem

Mnogi se brinu zbog toga što trebaju piti kravlje mlijeko kako bi zadovoljili potrebe za kalcijem i kako bi održali zdravlje kostiju. Kozje mlijeko ima visok sadržaj kalcija, aminokiseline triptofan i zdraviji je izbor od kravljeg mlijeka.

Nema iritacije

Kravlje mlijeko povezano je s alergijama i viškom sluznice, ali ne i kozje mlijeko. Kravlje mlijeko ima visok sadržaj masnoće, što može povećati nakupljanje sluznice. Štaviše, masne globule u kozjem mlijeku su tek devetstote veličine od onih u kravljem mlijeku. To je još jedan mogući razlog zašto ne izaziva iritaciju u crijevima.

Ultra hranjivo

U naturopatičnoj medicini, koze su označene kao biorganizirane natrijeve životinje. One su povezane s energijom, fleksibilnošću i vitalnošću. Koze su životinje koje imaju visok sadržaj kalcija u kostima i zbog toga su poznate po stabilnosti i težini. Bioorganski natrij je važan element za podršku zdravlju zglobova. Tradicionalno, kozje mlijeko se koristi za hranjenje i pomlađivanje preopterećenog živčanog sistema, jer je izuzetno hranjivo i puno nutrijenata. Gotovo 35% naših dnevnih potreba za kalcijem se nalazi u jednoj šoljici kozjeg mlijeka. Jedna šoljica ovoga mlijeka daje i do 20% dnevnih potreba za riboflavinom, koji je dobar izvor fosfora, vitamina B-12, proteina i kalija. Poznato je da je Gandhi uvijek oporavljao svoje zdravlje nakon posta pijem sirovog kozjeg mlijeka.

Manje toksično od kravljeg mlijeka

Dok većina kravljeg mlijeka sadrži goveđe hormone rasta i goveđi somatotropin, hormon koji umjetno povećava proizvodnju mlijeka, ove supstance se vrlo rijetko daju kozama. Zbog svoje smanjene upotrebe u „velikoj“ poljoprivredi, kozje mlijeko je hranjivo i manje toksično.

Poboljšava imunološki sistem

Kravlje mlijeko sadrži selen, bitan mineral u tragovima koji poboljšava imunološki sistem.

Daje lijep izgled koži

Masne kiseline i trigliceridi koji se nalaze u kozjem mlijeku ne samo da pomažu organizmu iznutra, već pomažu da dobro izgledamo i izvana. Njihov hidratatantni kvalitet omogućava da imamo mekanu kožu, a sve zbog visokog sadržaja vitamina A, koji poboljšava ten, bori se protiv akni i poboljšava cjelokupno zdravlje kože. Treba ga smatrati jednim od kućnih lijekova za akne. Mliječna kiselina koja se nalazi u kozjem mlijeku pomaže našoj koži da se riješi mrtvih ćelija i da ten bude ujednačen i gladak. Budući da kozje mlijeko ima pH nivo sličan ljudima, koža ga bolje apsorbira, s manje iritacije i pomaže da se bakterije manje zadržavaju na koži.

Nutritivne vrijednosti u jednoj čaši kozjeg mlijeka:

  • Kalorije: 168
  • Zasićena masnoća: 6,5 grama / 33 posto DV
  • Ugljikohidrati: 11 grama / 4 posto DV
  • Protein: 10,9 grama / 4 posto DV
  • Kolesterol: 27 miligrama / 9 posto DV
  • Šećeri: 11 grama
  • Natrij: 12 miligrama / 5% DV
  • Minerali
  • Kalcij: 327 miligrama / 33% DV
  • Fosfor: 271 miligrama / 27 posto DV
  • Magnezij: 34,2 miligrama / 9 posto DV
  • Kalij: 498 miligrama / 14% DV
  • Bakar: 0,1 miligrama / 6 posto DV
  • Cink: 0,7 miligrama / 5% DV
  • Vitamini
  • Vitamin A: 483 IU / 10 posto DV
  • Vitamin B2 (riboflavin): 0,3 miligrama / 20% DV
  • Vitamin C: 3,2 miligrama / 5 posto DV
  • Vitamin D: 29,3 IU / 7% DV

DV: Preporučeni dnevni unos