Ove navike su neki od glavnih krivaca za osjećaj umora

Istraživanja su otkrila koje pogreške ljudi najčešće rade, a koje kao posljedicu imaju nekvalitetan san i umor tokom dana.

Tuširate se pretoplom vodom

Možda mislite da će vas topla voda umiriti i opustiti prije spavanja, no to nažalost nije točno. Pretopao tuš podiže temperaturu tijela zbog čega nećete utonuti u dovoljno dubok san. Ako ipak ne možete izdržati tuširanje u mlakoj ili hladnoj vodi, tuširajte se barem dva sata prije spavanja ili ujutro kada se probudite.

[metaslider id=31223]

Radite tokom noći

Iako možda bolje funkcionišete noću, to nažalost poprilično utiče na kvalitetu vašeg sna. Noćni rad nepovoljno utječe na vaš mozak i ne dopušta mu da se dovoljno odmori za novi dan.

Previše ste izloženi umjetnom svjetlu

Svjetlo upaljeno tokom cijelog popodneva i večeri može uticati na smanjenu proizvodnju melatonina, odnosno hormona koji nam pomaže da zaspimo. Osim što utiče na disbalans hormona, svjetlo uzrokuje kratak i loš san. Umjesto izlaganja umjetnom svjetlu do trenutka prije odlaska na počinak, barem sat i pol prije prigušite svjetla u prostoriji u kojoj se nalazite.

Odgađate budilicu

Sigurno ste upoznati s popularnim terminom snooze, koji znači uzastopno odgađanje alarma kako biste kupili još koju minutu sna. Upravo zbog snoozeanja cijeli dan osjećate umor kao da ste spavali puno manje nego što zbilja jeste. Zato umjesto snoozeanja odmah skočite na noge i uputite se prema kupaonici.