Danas je treće džemre – u zemlju!

  1. februara, je bilo prvo džemre (u zrak), drugo džemre (u vodu) je bilo 26. februara, a posljednje, treće džemre (u zemlju) je danas, 5. marta.

Po narodnom kazivanju kada udari treća džemra, zemlja otopli i postane pogodna za prvu sjetvu.

Prema tradiciji i predanju „Džemreta“ nam javljaju da je proljeće pred nama. Sa proljećem dolazi naglo otopljavanje i bujanje životnih sokova. Ponovo će se priroda ogrnuti zelenom dolamom. Zamirisaće ljubičice, visibabe, jagorčevina, a iscvijetat će jorgovani, maćuhice, zambaci i tulipani…

Buđenje prirode se ponavlja svakog proljeća. Insanu proljeće zamiriše i u srcu pokrene zapretene emocije. Mnogi se sjete nekadašnjih proljeća, svoga djetinjstva, mladosti i zavičaja iz kojeg su ponikli.

Podsjećamo…

Džemra, turska riječ koja označava talas, udari u toku hamsina tri puta. Hamsin je drugi period zime u trajanju od 50 dana od 31. januara do 21. marta.Džemre je zračna struja koja dovodi do postepenog popuštanja studeni u rano proljeće. Za džemre se kaže da „pada“ (ili puca), vulgarno shvaćeno kao da pada iz neba. Po istočnjačkim kalendarima, a i po muslimanskim takvimima (vjerskim kalendarima), u nas prvo džemre pada u havu (zrak) 19. februara, drugo u vodu 26. februara, a treće u zemlju 5. marta.

Pod uticajem džemreta vraća se život, izbijaju pupoljci na drveću, procvjetava cvijeće poput ljubičice, lale, visibabe…

Ona predstavlja božiji blagoslov prirodi koja tek tada započinje sa svojim reproduktivnim periodom. Sve tri “udare”, jedna za drugom, u zadnjoj dekadi februara i početkom marta. Prva udari u zrak, 19. februara ili u sedmoj hefti, i tad se osjetno poviši temperatura zraka. Obično zapuše jugo i naglo otopli. Svaka od njih potraje sedam dana koliko je potrebno da razbudi snagu prirode. U osmoj hefti ili tačnije 26. februara, ili u jedanaestoj hefti, “udari” druga džemra ali ovaj put u vodu. Njena snaga je u tome da spriječi zamrzavanje vode. Zadnja, treća džemra, udari početkom marta, tačnije 5.marta ili u desetoj hefti do Jurjeva, u zemlju kada, po narodnom kazivanju, zemlja otopli i postane pogodna za prvu sjetvu.

Hairli i berićetli nam novo proljeće i buđenje!

Almir Kusur / Novi horizonti