Počinje potraga za naftom u BiH

Vlada Federacije BiH je potpisala Ugovor sa svjetskim gigantom u oblasti konsultiranja u energetskom sektoru, firmom „IHS Global“ iz Londona, koja je izabrana na međunarodnom tenderu za stručnog konsultanta. Oni će pomoći bh. vlastima da pripreme tender za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH.

Potpisivanjem Ugovora i dodjelom posla Britancima, faktički je već započela prva faza utrke za crnim zlatom na područje Bosne i Hercegovine.

Francuski naftni gigant „Total“ najavio je da je spreman uložiti i do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH. „Total” je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 zaposlenih. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta.

“Total” je i treća naftna kompanija, poslije “Key Petroleuma“ iz Australije i “Spectruma” iz Velike Britanije, koja se nakon povlačenja „Shella“ iz BiH pojavila u utrci za ovaj posao. Sve ove firme poslale su zahtjeve Vladi FBiH.