Monografija „Svjedok turbulentnog vremena“ promovirana u Visokom

U sali Kulturnog centra Altindag-Visoko u Visokom, održana je treća promocija monografije Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972.

Promotiri su bili Dr. Mustafa Prljača, Midhat ef. Čakalović, Kemal Balihodžić, Haris Gorak, Izedin Šikalo, Suad Berbić, a moderator Mušan Agović.

Promociju je uveličao Behaija ef. Zeherović učenjem ajeta – odlomaka iz Kur'ana i izvođenjem ilahija.

Mušan Agović, moderator, ujedno i promotor, upoznao je prisutne o ranijim susretima generacije, toku priprema i odlukama o imenovanju Redakcionog odbora i pripremi i izdavanju Monografije.

Promotor dr. Mustafa Prljača istakao je posebnost ove Generacije koja je prepoznatljiva bila i po štrajku učenika Gazi Husrev-begove medrese od 11. januara do 17. marta 1972. čime je Medresa vraćena u opće dobro i interes.

Šezdesete godine proteklog stoljeća su vrijeme pune kreativne učeničke inicijative koje su rezultirale sa dva vrlo važna oblika organiziranja. Prvi je osnivanje udruženja učenika „Gazi Husrev-beg“ 1965. godine, i tri godine kasnije (1968.) pokrenut je list Udruženja učenika Gazi Husrev-beg Zemzem, koji je imao punu podršku Uprave i nastavnog osoblja Medrese.

Glavni imam Medžlisa IZ Visoko, Midhat ef. Čakalović istakao je svoje zadovoljstvo na prihvatanju pokroviteljstva u održavanju promocije Monografije u Visokom, gradu koji postaje sve više prepoznatljiv u održavanju vrsnih promocija knjiga, publikacija i kulturnih događaja na širem prostoru.

Haris Gorak bio je školski radni kolega sa profesorom Husejnom Drecom koji je nedavno preselio na ahiret, a ovu generaciju je više upoznao družeći se sa Drecom koji je bio u rukovodstvu štrajka, koji je kroz njega osjetio duh zajedništva i spremnost i odanost činjenja djela za opće dobro.

Izedin Šikalo kao vlasnik i urednik izdavačke kuće Dobra knjiga koja je u svom 13-godišnjem radu izdala preko 550 knjiga – naslova, istakao je da je ova monografija posebna jer se iz nje može mnogo toga naučiti i upoznati. I pored toga što nije završio medresu, družeći se sa svršenicima ove ustanove sa mnogima se zbližio i u njima stekao velike prijatelje, kako u izdavaštvu tako i u privatnom životu.

Suad Berbić u svom obraćanju izdvojio je određene specifične značajke iz aktiviteta dok je bio maturant i kasnije kao student, čime je na slikovit način prikazao društveni ambijent iz tog perioda.

– Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967 – 1972.  godine brojala je 100 pripadnika o kojima govori Monografija, što se ističe kao najmasovnija generacija poslije Drugog svjetskog rata. Iz ove generacije 53 pripadnika završili su fakultete: (Fakultet političkih nauka, islamske studije i arapski jezik, Pravo, Orijentalistiku, Filozofski, Pedagoški i Ekonomski fakultet). Dva pripadnika stekli su naučna zvanja doktora i dva magistra nauka. Naša generacija podarila je Reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, dvojicu muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderisa – profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama i hatiba, a preko 50  je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu. U turbulentnom vremenu pripadnici ove generacije dijelili su sudbinu Bosne i svog naroda. Dio pripadnika bili su uključeni u ratna predsjedništva općina, ministarstva, ambasadori, direktori, alimi, profesori, rukovodioci, predsjednici uglednih institucija. Obavljali razne dužnosti u Armiji R BiH, od boraca do pomoćnika komandanta korpusa, u MUP-u od policajca do načelnika policijske uprave. Za doprinos odbrani trojica kolega dobitnici su najviših vojnih priznanja “Zlatnog ljiljana” i jedan dobitnik “Zlatne policijske značke”. U odbrani od agresije svoje živote za slobodu dali su šehidi: Hasan Alekić, Abdulah Kubat, Šaban Mahmutović, Junuz Mekanić i Ilijaz Milanović, a u agresorskim logorima određeno vrijeme proveli su trojica kolega, rekao je ovom prilikom Kemal Balihodžić, urednik Monografije Svjedok turbulentnog vremena.

U monografiji su objavljene biografije i fotografije profesora i pratećeg osoblja, kao i svih pripadnika ove generacije, te još veći broj kvalitetnih reprezentativnih radova pripadnika ove generacije, lične karte i fotografije medresa i fakulteta islamskih nauka, veći broj dokumenata i fotografija vezanih za štrajk iz 1972. godine  i dokumenata iz arhive pripadnika generacije.

Ispoštovano je opredjeljenje, cijela generacija pripremala je ovu monografiju, a na osnovu iskazane potrebe svoj doprinos pružili su prijatelji i rodbina profesora i pratećeg osoblja koji su u to vrijeme radili u ovoj obrazovnoj ustanovi, te je tako nadmašen idejni projekat i u kvalitetu i u sadržaju, a povećan je spisak autora i saradnika na preko 150.

Monografija Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. ima svoju poučnu poruku etičkog, obrazovnog, odgojnog, sociološkog, psihološkog, pa može se reći i ljudskog aspekta, što daje poruke za druge generacije u promoviranju općih ljudskih vrijednosti.

Na kraju promocije Ajša Šahinović, direktorica Kulturnog centra Altindag – Visoko prisutnima se obratila i zahvalila promotorima i pripadnicima generacije Gazi Husrev-begove medrese na održavanju promocije Monografije u Visokom.

Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. izdala je i štampala Dobra knjiga Sarajevo, za izdavača – Izedin Šikalo. Redakcioni odbor: Kemal Balihodžić, predsjednik, Suad Berbić, Mustafa Bašić, Mujo Berilo, Mustafa Cerić, Muris Hadžibaščaušević, Selim Jarkoč, Sejfo Kajmović, Osman Kavazović, Sulejman Kurtanović, Zijad Ljevaković,  Nijaz Hadžić, Salim Hadžić, Ismet Muratspahić, Husejin Smajić i Mustafa Spahić, urednik – Kemal Balihodžić, lektura – Amina Uzunalić, korektora – Velida Tinjak, tehničko uređenje – Art studio DK, dizajn – Tarik Jesenković. Arhivska građa: Arhiv Gazi Husrev-begove medrese i Arhiv Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.  Fotografije: Foto arhiva Generacije, Foto studio „MH Hadžić“, Tarik Jesenković, Jasmin Merdan, Haris Memija, Nedim Grabovica i Nedim Balihodžić.