Na današnji dan – 22. august

1642. U Engleskoj počeo građanski rat između pristalica krune i parlamenta, poslije izjave kralja Charlesa I Stuarta da su članovi parlamenta izdajnici. Rat je okončan 1645. porazom kralja, koji je na osnovu presude revolucionarnog suda pogubljen 1649.

1859. Zbog ratnih neuspjeha, finansijskog sloma i policijskog nasilja u svim krajevima Habsburške monarhije, car Franz Joseph smijenio je svemoćnog ministra unutrašnjih poslova Alexandera Bacha, poznatog po provođenju apsolutističke i centralističke politike.

1862. Rođen francuski kompozitor Claude Debussy, tvorac muzičkog impresionizma i jedan od utemeljivača moderne muzike.

1864. Potpisana Ženevska konvencija o zaštiti ranjenika za vrijeme ratnih dejstava, koja je bila uvod u osnivanje Međunarodnog crvenog krsta.

1910. Japan anektirao Koreju nakon pet godina protektorata nad tom zemljom.

1914. Austro-Ugarska je u Prvom svjetskom ratu objavila rat Belgiji.

1978. Umro predsjednik Kenije Jomo Kenyatta, jedan od najistaknutijih afričkih boraca protiv kolonijalizma, predsjednik Kenijskog afričkog saveza koji je 1963. izborio nezavisnost zemlje od Velike Britanije, zatim premijer, a od 1964. šef države.

1988. U Sarajevu umro Rejhan Demirdžić, bh. glumac.

1991. Predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov ukinuo je vanredno stanje i smijenio članove pučističkog komiteta. Ministar unutrašnjih poslova Boris Pugo izvršio je samoubistvo. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin dobio je dopunska punomoćja od vanredne sjednice Vrhovnog sovjeta Ruske Federacije.

1991. Nakon što je 25. juna Hrvatska proglasila nezavisnost od jugoslovenske federacije, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio je pisani zahtjev Predsjedništvu SFR Jugoslavije da se JNA povuče u kasarne najkasnije do 31. augusta.

1992. Braneći Sarajevo i BiH, u Nedžarićima poginuo Ramiz Salčin, komandant Općinskog štaba OS Novi Grad u Sarajevu. Sa saborcima je početkom marta 1992. spriječio izlazak neprijateljskih snaga na brdo Mojmilo i odbranio nekoliko važnih kota oko grada.

1995. Artiljerija bosanskih Srba granatirala Sarajevo modificiranim aviobombama. Od posljedica granatiranja ubijeno šest, a ranjena 33 civila.

1995. Parlament Etiopije je izabrao Negasa Gidadu za šefa države pod novim imenom Savezna Demokratska Republika Etiopija.

2001. Umro britanski astronom i matematičar Fred Hoyle, jedan od najvećih naučnika 20. vijeka. S Thomasom Goldom i Hermannom Bondijem postavio je teoriju o konstantnoj gustoći svemira (steady-state theory, 1948).

2002. Slika venecijanskog majstora Tiziana, vrijedna više od pet miliona funti (7,6 miliona dolara), pronađena je u plastičnoj kesi na ulici u Londonu, sedam godina nakon što je ukradena iz kuće Longleat u zapadnoj Engleskoj.

2004. U oružanom prepadu na muzej slikara Edvarda Muncha u Oslu, pred mnoštvom posjetilaca ukradeno je njegovo najpoznatije djelo “Krik”. Slika je vraćena u posjed 2006. Imala je određena oštećenja, ali je vraćena na izložbu, nakon restauracije, u maju 2008.

2006. Leh Valensa, legendarni vođa Solidarnosti, prvog slobodnog sindikata komunističkog svijeta, napustio je tu organizaciju. Solidarnost je igrala ključnu ulogu u rušenju komunizma u Poljskoj i čitavoj Evropi krajem 1989. godine.

2006. U avionskoj nesreći ruskog aviona Tu-154, koji se srušio u Ukrajini, poginulo je svih 170 putnika.