U Visokom uručena priznanja i darovi za 10 živih donora, 10 hrabrih i nesebičnih osoba

U sklopu manifestacije Visočko ljeto, a na inicijativu Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenta iz Visokog, u punoj dvorani Kulturnog centra Visoko – Altindag održana je javna tribina pod radnim nazivom „Budi donor – Daruj nadu“.

Ovu tribinu je podržala gradska vlast, a realizirana je u saradnji s Donorskom mrežom u BiH i Udruženjem/Udrugom dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH.

Medijski pokrovitelj događaja bila je RTV Visoko.

Tribinu je otvorila Amela Ćomoć, koordinatorica Donorske mreže u BiH (DM u BiH), a prvo predavanje  imao je dr. Milan Gluhović, kardiolog po struci, a ujedno i predsjednik Skupštine Donorske mreže u BiH. Govorio je o trenutnom stanju s transplantacijama u BiH ali i budućnosti, te planovima za budućnost kada je u pitanju transplantacijska medicina u našoj zemlji.

Dr. Nermina Rizvanović, anesteziolog iz KB Zenica, koja i dalje nosi epitet najboljeg transplant koordinatora u BiH, govorila je o ulozi i značaju transplant koordinatora u procesu detekcije potencijalnog donora, do eksplantacije i transplantacije organa.

Na tribini se obratila i Dr. Indira Zukić, voditeljica dijalize u DC Visoko, koja je govorila o pripremi pacijenta za transplantaciju, te je istakla da Visoko ima 18 transplantiranih pacijenta, što je svakako dijelom i njena  zasluga.

U sklopu tribine prikazan je i emotivan i potresan dokumentarac „Život poslije“, koji govori o tipičnoj Bh priči, ali i o dobroti naših ljudi, u ovom slučaju obitelji Vidiović iz Kozarske Dubice, koji su spremni da daruju organe kako bi se spasili drugi životi ljudima koje su čekali na transplantaciju.

Koordinatorica DM u BiH je govorila o radu DM, poteškoćama sa kojima se susreće ova NVO i onim što se planira u bliskoj budućnosti. Također, dobar dio izlaganja je posvetila ulozi i značaju donorske kartice, te što znači njeno potpisivanje i na koji način se ista može potpisati.

Na kraju se prisutnima obratio i predsjednik UDiTB F BiH Tomislav Žuljević, kao i predsjednik UDITP Visoko Medžid Lepić.

Najvažniji moment se desio na kraju Tribine kada je Medžid Lepić prozvao 10 živih donora kojima je uručio zahvalnice i prigodne poklone.

Prisutni su sa velikim poštovanjem gledali te hrabre ljude, majke, očeve, braću, sestre, supružnike i ostale koji su dali dio sebe kako bi spasili i produžili život njima dragim osobama.

Efekt tribine se vidio po izlasku, jer je više od pola nazočnih stalo u red da potpišu donorsku karticu.

„To govori da su naše prezentacije efektne, ali govori i o nečemu drugom, a to je da Visoko i Visočani imaju srce veliko kao Visočka piramida Sunca. Hvala našim domaćinima na toplom prijemu i ugodnom druženju.“ – istakli su predstavnici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH