ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Ovo je najprijateljskiji grad u Evropi

Ne radi drugome ono što ne želiš da se radi tebi – mogla bi biti univerzalna misao za ljepši i bolji svijet.

No, naravno, nismo svi divni i dobri, pa su neki gradovi, odnosno njihovi stanovnici, manje ili više prijateljski.

Ipak, posjetite li neki od ovih, za mir i ugodnu atmosferu ne morate brinuti.

Kada je riječ o odabiru mjesta gdje ćete sletjeti (ili odlepršati vozom ili autom – svejedno), ljubaznost lokalnog stanovništva svakako je važna, jer ne želite doći negdje i ne uživati, jer čak i odredište s najvećim atrakcijama može ostaviti kiselkast okus ako se na kraju osjećate nesigurno ili nepoželjno.

Srećom, i dalje postoji veliki broj gradova gdje se tako nećete osjećati. Iako se može činiti da je ljubaznost teško izmjeriti, kompanija za skladištenje prtljaga Bounce u tome je uspjela.

Bounceova studija rangirala je gradove u Evropi, uzimajući u obzir čitav niz faktora, od nivoa kriminala i sreće do LGBTQ+ stavova.

Na vrhu Bounceovog istraživanja na kraju se našao grad iz zemlje satova, banki i sira – Zurich. Ovaj grad zaradio je savršenu ocjenu za prihvatanje pripadnika LGBTQ+, a istovremeno i visoku ocjenu za sreću i nisku za kriminal, te se prema zadanim kriterijima pokazao kao najprijateljskija destinacija u Evropi.

“Srebrnu medalju” osvojio je Kopenhagen, također uglavnom zahvaljujući svojim nivoima sreće i prihvatanju LGBTQ+ populacije, dok je treći Munchen, koji očito uživa iznimno nizak nivo kriminala.

U Top 10 gradova prema ovom istraživanju mjesto su uz spomenuta tri zaslužili i: Amsterdam, Beč, Štokholm, Berlin, Prag, Edinburg i Dablin.

Uglavnom, ako odete u bilo koji od ovih gradova, očekujte da se vratite s osmijehom od uha do uha, piše Punkufer.hr.

Video pogledajte OVDJE