NOGOMETNA historija NK Moštre

Kao što starije generacije znaju, NK Moštre je svoje najveće uspjehe napravio u poslijeratnom periodu, a najuspješniji od njih je plasman i takmičenje u tri navrata u Drugoj nogometnoj ligi FBiH i plasman u osmine finala Kupa BiH.

Najzanimljiviji i najbolji rezultati kluba je sigurno plasman u osmine finala Kupa BiH 27.11.1999. godine, gdje je u šesnaestini finala Kupa BiH NK Moštre uz podršku navijača Ahmaka i sjajnom igrom naših nogometaša napravilo senzaciju na svom stadionu izbacivši tadašnjeg premierligaša Džerzelez Zenicu sa rezultatom 1:0 gdje su nogometaši iz Zenice imali veliku podršku u Moštru sa sportskim direktorom kluba Ismetom Bajramovićem.

Poslije ove utakmice i sezone 1999/2000. NK Džerzelez Zenica se trajno ugasio gdje su u ovoj sezoni sa četiri osvojena boda zauzeli posljednje mjesto, a iza njih ostala velika želja i ambicija u bh. nogometu.

Jedini pogodak za NK Moštre , (u 20. minuti), na povratnu loptu iz kornera natrčao je Kenan Šabić i snažnim šutem po zemlji zatresao je mrežu golmana Džerzeleza.

Moštrani su dobrom taktikom i igrom u ostatku sudijskog vremena uspjeli sačuvati svoj gol i napraviti senzaciju na Stadionu Golo brdo u Moštru, gdje ih je u osmini finala Kupa BiH čekala ekipa Gradine iz Srebrenika.

Ta je utakmica završena 0:2 gdje se NK Moštre časno oprostio od Kupa BiH gdje je Gradina iskusnijom i spretnijom igrom prošla dalje.

Svi koji žele da doprinesu pisanjima ovih historijskih događaja NK Moštre mogu poslati fotografije ili video u inbox, a mi ćemo se sigurno potruditi da to prenesemo na ovu stranicu.

Sportski pozdrav (NK “Moštre” Facebook)