SLUČAJ BRUTALNO PREGAŽENE SUGRAĐANKE – VISOČANI S RAZLOGOM OGORČENI

Slučaj Fahire Alibegić koja je brutalno pregažena automobilom u ulici Mule Hodžića (prostor između poljoprivredne apoteke i radnje mješovite robe) retroaktivno je potresao Visočane, ali i razbudio medije, kako lokalne tako i ostale.

Medijska reakcija od srijede 11.10.2023. kada se desila saobraćajna nezgoda i Fahira zadobila više teških povreda i preloma bila je ravna nuli. Naravno da kao gradski web portal potpuno prihvatamo i svoju odgovornost jer nismo reagovali pravovremeno iz objektivnih okolnosti, iako maksimalno nastojimo da smo uvijek tu uz Visočane.

Visočani su reagirali bolje. Hitne doze krvi su odmah osigurane, ali sve je prošlo nekako neprimjetno. Mediji su ovaj put podbacili iz nekog razloga. Porodica i prijatelji iz komšiluka su se oglasili putem društvenih mreža pa se slučaj lagano raspetljava.

Fahiri i porodici je najteže. Policijske procedure su ispoštovane. Da li su nekom nejasne ili se zakasnilo sa rezultatima nalaza krvi vozača? Fahirina porodica je izrazila zabrinutost i nezadovoljstvo. Vozač je na slobodi do okončanja procesa. Kriv ili nije. Istraga će pokazati.

Težina slučaja je još veća obzirom da je Fahira osoba sa posebnim potrebama.

GRAĐANI SU UGROŽENI!

Putna komunikacija otprilike na relaciji od Elektroprivrede pa dalje prema izlazu iz Visokog je rak rana od davnina. Veliki broj radnji, kafana i drugih prodajnih objekata, širina, parkirana vozila i nepoštivanje propisa u saobraćaju su najčešći uzročnici nesreća.

Posebno treba istači bahate vozače kojim ograničenja brzine ne predstavljaju ništa, kao i nepropisno parkirana vozila na području kompletnog Sebilja, od ove dionice puta čine strahotu kako za pješake tako i za savjesne vozače. Mlada majka sa bebom u kolicima, djeca školarci ili starija osoba koja se kreće pomoću pomagala, krenu li putem preko Sebilja upuštaju se u avanturu doslovno opasnu po život.

A o Visokom kao turističkom gradu treba nas biti sramota i govoriti dok postoje ovakvi dijelovi grada.

Bjesni mladi vozači probavaju izvući maksimum iz svojih automobila vozeći brzinama koje priliče auto-putu a ne prolazu kroz uski dio veoma prometnog starog dijela grada. A trotoari i zone za pješake su nakrcani nepropisno parkiranim vozilima, što pored opasnosti predstavlja i ruglo u ovom dijelu grada u kojem je smještena i konačno javnosti otkrivena jedna od najljepših i najvrjednijih građevina – Bijela džamija i plato oko nje koji ubrzo treba biti izuzetno lijepo uređen.

A i sam toponim Stari grad treba da bude najinteresantniji i najcjenjeniji jer stotinama godina održava kontinuitet postojanja Visokog. Da li mi trebamo biti ta generacija koja će ga uništiti.

KO MOŽE I MORA RIJEŠITI OVAKVE PROBLEME: INSTITUCIJE, GRAĐANI ILI SVI ZAJEDNO

Postoji li mogućnost da npr. Mjesna zajednica Stari Grad traži hitno postavljanje stacionarnog radara i kamera usmjerenih na trotoare. Čekamo ih da se i oni oglase. Zatim urgencija ovlaštenih i odgovornih, ili skupljanje potpisa građana i sl.

Bilo kako ovaj angažman i investicija vrijedi svaku marku ako će spriječiti bar jednu nezgodu i povredu nekog od naših sugrađana.

Pravda je spora ali stiže, na žalost za neke prekasno. Činjenica je da smo na ovom slučaju zakazali i otkrili mentalitet kasabe koji nam se sve dublje uvlači pod kožu. Crne hronike su obično najčitanija web štiva koja kupe klikove i komentare. Ovaj put reakcija je potpuno izostala.

Fahiri želimo brz oporavak, a za njenu nesreću odgovorni smo SVI. Nema nevinih u ovoj bari ličnih interesa sa isključenom empatijom. Dok god budemo zatvarali oči, crne hronike će nam titrati pred očima kao kazna za izostanak reakcije.