Jednogodišnja biljka, poznata u kulturama svih toplijih zemalja svijeta u našem narodu naziva se tikva, buća, bundeva…
Ne samo da je ukusna nego je i pravi nutricionistički eldorado. Bogata je svim i svačim – čitavim nizom vitamina i minerala, masnog ulja, pektina, bjelančevina, šećera, karotina, manganove soli, vitamina C, fosforne kiseline, fitosterina, salicilne kiseline…
Dragocjeni sastojci
Žućkasto i narančasto meso bundeve sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka – niz vitamina (karotin ili provitamini A, C i vitamini B grupe – B-1, B-2, B-3, B-6, folna kiselina), kao i mineralnih sastojaka (kalij, fosfor, kalcij, željezo). Ima i oligoelemente i mikroelemente, pektine, celulozu i druga biljna vlakna.
Ova biljka se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda već i zbog sjemenki koje se također često koriste u ishrani. Sjemenke imaju oko 20 puta veću kalorijsku vrijednost od ploda, pošto sadrže više bjelančevina, ugljenih hidrata i masti.
Ljekovita svojstva
Ljekovita svojstva bundeve već su odavno poznata. Ona je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom.
Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje. Ova namirnica pomaže smanjiti holesterol u krvi. Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.
Kašika soka bundeve dnevno zaštitit će od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate. Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu. Njeguje i hrani kožu. U narodnoj medicini bundeva se preporučuje kod psorijaze.
Sjemenke – čuvari srca i prostate
Sjeme bundeve je također ljekovito i najčešće se preporučuje kao efikasno i neškodljivo sredstvo protiv dječijih glista i pantljičare. Mogu ga uzimati djeca sa dvije-tri godine, dojilje, starije osobe kao i oni sa bolesnom jetrom.
Sjeme olakšava tegobe oboljelih od prostate i poželjno je jesti ga svakodnevno. Sjemenke sadrže tvari kukurbitacine koji pomažu kod povećane prostate i mogu spriječiti pretvaranje testosterona u mnogo jači oblik tog hormona, dihidro-testosteron koji je povezan s dobroćudnim povećanjem prostate.
Grickajući sjemenke dobijamo i omega-3 masnu kiselinu koja je poznati čuvar srca, ali i dobrog raspoloženja. Sjemenke sadrže i kvalitetne proteine, u 100 g ima oko 54 posto preporučene dnevne doze.
Pregršt sjemenki sadrži više proteina nego što ga ima u mesnom odresku prosječne veličine. Osim toga, sjemenke su odličan izvor aminokiseline triptofan i glutamata koji pomažu u smanjenju tjeskobe i razdražljivosti.
Ulje protiv holesterola
Još jedan proizvod koji privlači pažnju gurmanima i medicinarima svakako je bučino ulje koje sadrži malo bogatstvo nezasićenih masnih kiselina, veliki procenat beta-karotena, vitamina E i kalija.
Lecitin iz ovog ulja pomaže u sprečavanju ateroskleroze i pozitivno djeluje na snižavanje nivoa holesterola u krvi.
Ekološki proizvod
Tikva je vrlo zdrava jer se smatra prirodnim ekološkim proizvodom koji ne prihvaća umjetna gnojiva ni druga hemijska tretiranja, nego samo prirodnu gnojidbu. Zbog takvog prirodnog rasta i sazrijevanja, kao namirnica je posebno pogodna u prehrani djece, sportaša, starijih ljudi i rekonvalescenata.
Dobro je koristiti je i kao dijetalnu namirnicu, jer sadržava 90 posto vode, vlakna i minerale, a ujedno daje osjećaj sitosti. Lako je probavljiva pa je mogu konzumirati i osobe s probavnim smetnjama.
Ljuta, slana ili slatka – pečena u rerni
Očišćenu bundevu presječenu na polovine ili kriške treba malo poprskati uljem i peći u rerni dok ne omekša. Kombinacijom začina može se dobiti slatka, slana ili ljuta pečena bundeva. Bitno je da je dobro očišćena i posušena.
Ljuta i slana – bundeva se, smještena u tepsiju, peče na 200 °C 45 minuta do sat vremena. Može se prethodno uvaljati u maslinovo ulje ili puter, so, biber, ruzmarin, žalfiju, majčinu dušicu, ali i ljutu papriku.
Ipak su najomiljenije slatke verzije. Malo ulja, putera, cimeta, smeđeg šećera. Odlična je i verzija sa cimetom i medom.
Zanimljiva verzija: isjeckane orahe pomiješati sa medom pa ubaciti preko bundeve 15 minuta pred kraj pečenja.
Fini recepti
– Krem supa od bundeve – sastojci: 500 g bundeve, 2 mrkve, 1 veći krompir, so, kurkuma (po želji), bijeli biber.
Povrće očistiti pa narezati na kockice. Sastojke staviti u lonac i preliti vodom. Kada zakuha, smanjiti vatru i kuhati 10-15 minuta. Izmiksati u kremu i vratiti na vatru da još jednom zakuha te začiniti. Može se ukrasiti listićima peršina i dodati kašiku bučinog ulja neposredno prije konzumiranja.
– Pire od jabuka i bundeve – sastojci: kašika sušenih brusnica (za ukrašavanje), pola očišćene slatke bundeve, pola kile jabuka, 2 kašičice ribane korice limuna, četvrt šolje maslaca, kašičica soli, pola kašičice bibera.
Namočiti brusnice u vreloj vodi. Jabuke i bundevu na papiru za pečenje staviti peći na 200 °C i peći oko 40 minuta, dok ne omekšaju. Pustiti da se ohlade. Izmiksati sa ostalim sastojcima i posuti brusnicama.
– Medenjaci od bundeve – sastojci: 1 Butternut bundeva, 2 šolje brašna, 1/2 praška za pecivo, 1 kašičica cimeta, 2 jaja, 1 šolja smeđeg šećera, 120 ml ulja.
Priprema: Oguliti bundevu, izrezati na komadiće i peći oko 20 minuta na 200 °C. Pomiješati suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj umutiti jaja i šećer. Dodati u jaja pire od bundeve i zatim ulje. Na to dodati suhe sastojke. Sve izmiješati. Malom kašikom oblikovati željene medenjake i peći 16 minuta na 160 °C.