Zapisi sa bučkog kraja: “Zelena” bez vode i kupača

Svaka priča pa i ova sa skoro 40 u plusu donese brojne nevolje. Luk se iz lijeha vadi krampom. Suha zemlja jedino pogoduje ambroziji. U naselju Buci je vodostaj rijeke Fojnice izuzetno nizak. Mještani ne pamte niži .

Džafića mlin i Zelena kao kupalište sve oskudniji vodom. “Oluk” i dalje u borbi sa manjim dotokom. Na ovim temperaturama i meningitis skapa. Godinama su se zbog njega uvodile zabrane kupanja. Dok je Vareš puštao trosku kroz Stavnju do rijeke Bosne, bilo je branjeno kupanje nizvodno od Visokog. Niko nije poštovao pravila. Tuširanje nakon kupanja i pečenjaka.

Na drugoj naučnoj strani, stručnjaci savjetuju preduzimanje mjera za očuvanje vodnih resursa, uključujući smanjenje nepotrebne potrošnje i optimizaciju navodnjavanja.

Iz JKP “Visoko” apeluju na građane da racionalno i savjesno koriste vodu kako bi se izbjegle eventualne redukcije. Okolna naselja su odavno bez dovoljnih količina vode. Tamo je dolazak vode nalik dječijoj radosti. Pitka voda se neracionalno koristi u gradu. Pune se bazeni naročito u vrijeme vikenda. Vodovodni sistem NAPET. Da bi potrošači postali svjesni blagodati koje imaju, možda trebaju skoknuti do Breze. Komšiluk je mjesecima suh k'o barut.

Vrelo još par dana. Malo kiše naredne sedmice. Izuzimajući orahe koje je “ocicao” mraz, voće je rodilo. Biće pekmeza. Možda i “vatrene vode”.