Skener druge vijećničke debate na TV Visoko

Druga debata potencijalnih vijećnika u novom sazivu zakonodavne vlasti nije ponudila mnogo argumenata koji bi privukli X debatanatima u njihov kvadratić. Po principu “mnogo zuji malo meda daje” bila je to emisija isčitavanja, sa mnogo nespremnosti i neubjedljivosti.

Replike providne ko celofan (unaprijed dogovorene) i bez ikakvog smisla. Čak pomalo degutantne. Narod će reći svoje. Bar oni koji će glasati. Ova osmorka debatanata će se morati potruditi jakim radom na terenu da zadobije povjerenje glasača. Porazno je za Visoko da red populizma, ironije i nekih starih nesuglasica oboje jedan sasvim solidan termin za debatu na lokalnoj televiziji. Liga prvaka je spasila mnoge. Sport, kultura i mladi u naredne četiri godine kroz viziju učesnika poprilično su naslanjani na SDA. Šta je uradila? Šta nije?

SDA mašinerija duboko infiltrirana u sva visočka mjesta, sela, zaseoke žestoko radi na terenu, tako da dijeliti im crvene kartone (Tarik Halilović SDP) i nije neki izborni pogodak. Možda se primi neki kolebljivac ili iziritirani količinom plakata, ali to je SDA strategija koja i kad je tonula 2016. godine, opet je imala sedam vijećnika. Njih u Visokom slabo da će ko poraziti u narednih 10 godina.

Pojedinačna analiza dolazi od ljudi iz struke koji dobro poznaju Vijeće u kojem su vijećnici imali svoje JA a ne Vijeća u kojem su bili podizači ruku uz samo par opozicionih pokušaja. Dakle riječ je o analizi koja će pomoći, a ne analizi koja će razbuditi sujete i ega. Ima još mnogo do šestog oktobra. Gubitnici emocija i uvrijeđeni zbog analiza nakon prošle debate imaju pravo na mišljenje.

Broj nekih novih Stranaka i imena političkih opcija može zbuniti glasače, ali Narod i pravda pa Snaga naroda i Naprijed i Novi evropski savez moraju postati autentični

MAHIR ORUČ – NAROD I PRAVDA

Ako ga prezime i postignuća u struci ne plasiraju u Vijeće, nastup u TV debati teško. Kratak period za čitanje, a isto neubjedljivo. U replikama ne baš konkretan. Sve je lijepo napisano uz dijagnoze i nešto malo terapije.

RASIM OMANOVIĆ – SDA

Relativno nepoznat, ali mlad i potentan SDA kadar. Pancir pun strelica replikanata izdržao. Solidno se snašao braneći obećano a nedovršeno. Svi ti napadi u debatama jačaju SDA. Niko im nije razbio politički gard, mada se ukazivala prilika. Možda je Rasim Omanović mogao isključiti ironiju u obračunu sa par kandidata (Snaga naroda), ali debata zna zaiskriti nekada. Čitanje malo neubjedljivo. Šansa za plasman u Vijeće postoji, ali postoje i mnogo jači SDA kandidati.

EMA SARAČ – DF

Učesnica celofanskih replika sa kolegom iz SDP-a. Neuvjerljivo al’ dozvoljeno. Zemaljski muzej? Ok, dešava se. Lijepi osvrti i prijedlozi za sport, naročito ženski. U sferi mladih par lijepih prijedloga. Mora mnogo bolje ako će među tri DF odabrane sa liste.

VELIDA VRAČO – SNAGA NARODA

Ako mladi budu masovno glasali ima velike šanse za plasman u Vijeće. Mnogo dobrih prijedloga za visočku mladost i dobar prijedlog kod obilježavanja nacionalnih spomenika. Jačanje sportske infrastrukture je dobar prijedlog ali naveli su ga i drugi. Ohrabrena u drugom dijelu debate pokazala da ima potencijala za predlagače zakona.

TARIK HALILOVIĆ – SDP

Kad si siguran u prolaz, a imaš iskustva u politici možeš malo i da karikiraš sa dozom bahaćenja. Bez potrebe populizam tipa SDA šalje na tribine, gradonačelniku crveni karton. Stabilno je glasačko tijelo SDP-a u Visokom. Umjesto da nastupe jako i uhvate četvrto i peto vijećničko mjesto, kroz Tarika Halilovića SDP rizikuje slabiji rezultat. Super je što dominira ili je dominirao u vijećničkim inicijativama, ali treba da zaboravi na sistem “lahko ćemo”. Kandidatkinja iz DF-a i on su se nevješto poigrali replikama. Inicijativa “Đoković” nekome se svidjela, ali većini sigurno nije. Možda je to trebalo da ga prodrma te da debati pristupi sa većom dozom ozbiljnosti. Prepirka sa SDA kandidatom apsolutno nepotrebna.

BERINA ALIBEGOVIĆ – NAPRIJED

Vjeruje u promjene. Par lijepih replika kome drugom nego SDA kandidatu. Malo neubjedljiv i sterilan nastup.

LAMIJA HADŽIMEHMEDAGIĆ – S BiH

Povratnici na visočku političku scenu biraju dobre kandidate za debate. Efendić, Ganić ili neko treći? Dobro im ide. Tiha koalicija sa SDA i sve je moguće. Uz niz dobrih prijedloga u debati, Lamija Hadžimehmedagić ako prođe u Vijeće, biće jedna od bitnih karika kada je napredak Visokog u pitanju.

VALENTINA BJELANOVIĆ – NES

Nina iz OŽRK i kao medicinska sestra važi za snažnu osobu koja bi se u politici jako dobro snašla. Iskustvo, iskustvo i nastup bez isčitavanja. Ako dobije podršku naroda, vratit će mu na najbolji način.

Debata nije ostavila prostor za neku dublju analizu. PUNO ZUJANJA, MALO MEDA, ali u srijedu slijede nosioci lista. Biće zanimljivije.

ViPromo tim

Leave a Reply