Med od kestena: Aromatično rješenje za sve želučane probleme

Svima je dobro poznato da je med izuzetno zdrav za ljudski organizam. Između ostalog jača imunitet, njeguje i pomlađuje kožu, liječi probavne smetnje i izvrsna je zamjena za šećer. Međutim, kako postoje različite vrste meda tako se i njihove karakteristike međusobno razlikuju.

Med od kestena omiljen je među vrhunskim kuharima, no ovaj gorko-sladak dar iz prirode (ponekad i pomalo preintenzivnog okusa), ima toliko više za ponuditi osim same stimulacije naših okusnih pupoljaka.

Ispada da je med od kestena zahvaljujući bogatom mineralnom sadržaju, antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima jedan od najzdravijih vrsta meda (i zaslađivača) na ovoj kugli zemaljskoj. Najpoznatiji je po tome što rješava želučane probleme kao što su žgaravica, nadutost, gastritis i čirevi na želucu.

Med od kestena: med posebniji od ostalih vrsta meda

Kestenov med posebniji je od ostalih vrsta meda zbog svoje specifične tamno crvene boje, kestenjastog mirisa i izrazito karakteristično slatko-gorkog okusa. Budući da je zbog tanina koje se nalazi na drvu kestena pomalo gorkastog okusa, idealan je za one koji ne vole slađe vrste meda.

Dobiva se od cvjetova kestena koji cvjetaju u drugoj polovici maja, a plodovi kestena rastu tek početkom jeseni. Budući da pčele sakupljaju nektar cvjetova na visokim temperaturama tokom juna i jula, med je potrebno vrcati što prije. Uzmemo li i u obzir da šume kestena nisu toliko zastupljene kao druge vrste, nije nimalo iznenađujuće što njegova proizvodnja spada među najzahtjevnije.

Kestenov med bogat je mineralima i vitaminima

Kestenov med bogat je mineralima od kojih se ističu željezo, fosfor, kalij, kalcij i magnezij, a od vitamina bogat je vitaminima A, C i vitaminima skupine B.

Bitno je napomenuti kako od svih orašastih plodova, kesten sadrži najviše vitamina C i folne kiseline, a zbog visoke razine nezasićenih masnih kiselina blagotvorno djeluje na srce i krvne žile te pomaže kod borbe protiv lošeg holesterola.

Kestenov med ima dokazano antibakterijsko svojstvo

Ovaj ljekoviti proizvod ima izraženo antiupalno i antibakterijsko djelovanje.

Naime, grupa istraživača iz Španjolske utvrdila je kako se kestenov med uspješno bori protiv zlatnog stafilokoka i E.coli, dok su ostale vrste meda imale slabu ili nikakvu djelotvornost.

Smatra se da su za njegovo antibakterijsko i antiupalno svojstvo zaslužni lizozimi – enzimi poznati i kao “antibiotici tijela” jer ubijaju razne bakterije.

Kestenov med jak je antioksidans

Med od kestena sadrži iznimno visoke razine fenolnih kiselina koje se nalaze u hrani biljnog porijekla te koja imaju antioksidativna svojstva.

Općenito govoreći, antioksidansi štite organizam od štetnog učinka slobodnih radikala, tj. nestabilnih molekula koje nastaju zbog štetnog utjecaja UV zraka, pušenja, pesticida i raznih metaboličkih procesa. Konzumiranjem antioksidantne hrane, štetnost slobodnih radikala može se neutralizirati čime se smanjuje rizik od mnogih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, prerano starenje i artritis.

Kestenov med i još nekoliko ljekovitih svojstva

Budući da kestenov med djeluje antiupalno, savršen je izbor ako patite od reume i gastritisa. Također se preporučuje djeci starijoj od godine dana, trudnicama, sportašima i svima koji su pod povećanim naporima jer opskrbljuje tijelo dodatnom energijom.

Od meda možete napraviti i obloge koji su idealni za zacjeljivanje rana ili ako imate problema s proširenim venama.

Sve u svemu, ovaj prirodni lijek ima mnogo ljekovitih svojstva, a naročito se preporučuje i kod:

  • probavnih tegoba,
  • ubrzavanja metabolizma,
  • bubrežnih bolesti,
  • bolova u želucu,
  • čišćenja jetre,
  • ubrzavanja cirkulacije,
  • hroničnog kašlja, bronhitisa, upale pluća,
  • fizičkog i mentalnog umora,
  • jačanja živčanog sustava,
  • anemije

Kako je najbolje konzumirati med od kestena?

Med od kestena preporučljivo je konzumirati dva do tri puta dnevno.

Umjesto da med od kestena dodajete u čaj, možete ga namazati na krišku tosta ili na vafel, a možete ga pojesti i samog. Pri tome med uvijek uzimajte ili miješajte s drvenom ili plastičnom žličicom.

Med od kestena ima poseban okus koji nije baš svima primamljiv. Ako se odlučite po prvi puta okusiti kestenov med, imajte na umu da što je tamnije boje to je intenzivnijeg i aromatičnijeg okusa.