Nema boljeg luksuza od zdjele svježeg voća, ali za alkalnu prehranu najvažnije je da je zrelo.
Naime, zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnom omjeru. U savremenoj prehrani međutim preteže hrana koja u tijelu stvara kiselinu.
Ako voće nije zrelo, nije alkalno. Nažalost, voće koje se prodaje u supermarketima većinom je nezrelo i nema hranjivu vrijednost.
Od nedozrela voća možemo pripremati sokove, ali u njima nema hranjivih sastojaka i zato nastojite uzimati samo ono voće koje je posve zrelo.
Voće poput breskvi, nektarina i lubenica preuzima slavu u alkalnoj prehrani, ali i domaće je voće – jabuke, kruške i šljive – odlično za sokove i na svoj način doprinosi zdravlju.
Ali ipak, teško je nadmašiti našu domaću ljetnu sezonu sjajnog bobičastog voća jer je ono puno antioksidacijskih elemenata. Zato – iskoristite ga koliko god možete.
Sok od svih vrsta bobica lako ćete pripremiti, uzmite crne i crvene ribizle, jagode, crveni ili crni ogrozd, kupine, borovnice, crno grožđe…
SASTOJCI:
- 200 g mješanog bobičastog voća
- 125 ml vode
- 1 limeta
- nekoliko listova mente
PRIPREMA:
Proberite voće, bacite bobice koje su izgubile boju a ostale pažljivo operite zbog zaostalih bubica ili listova. U blender stavite bobice, grožđe i vodu te uključite na minutu kako biste dobili glatku smjesu.
Limetu prerežite popola i rukom iscijedite. Dodajte soku po ukusu. Ulijte sok u čašu iz koje ćete piti i dodajte na vrh par listova mente i nekoliko kocki leda po želji.
SAVJET PLUS: Košpice grožđa pridodat će soku više vlakana i neće previše izmijeniti okus soka. Zato nema potrebe kupovati grožđe bez sjemenki ili ga čistiti.