Crna rotkva u kombinaciji sa prirodnim medom prirodni je lijek za kašalj i bronhitis.
Postoji zapravo nekoliko načina da se pripremi ovaj lijek, pa ćemo u nastavku napisati recepte.
Sok od crne rotkve
Kasnije će vam taj vrh trebati, pa ga nemojte bacati. Potrebno je koristiti tanki oštri nož da izdubite rupu unutar korijena rotkve. U ovako izdubljenu crnu rotkvu stavite dvije žličice meda, poklopite prethodno odrezanim vrhom i pustite da malo odstoji. Nemojte med staviti skroz do vrha udubljenja, jer će trebati nešto slobodnog prostora u kojem će se napraviti ljekoviti sok.
Kada ste uradili sve po receptu, ostavite rotkvu poklopljenu da stoji 12 sati, kako bi se izdvojio ljekoviti sok od crne rotkve koji pomiješan sa medom daje sirup.
Primjena sirupa od crne rotkve i meda
Sirup od crne rotkve za kašalj uzimajte do 3 puta na dan, po jednu žlicu sirupa za odrasle, par minuta prije obroka. Djeca neka uzimaju po 1 žličicu 3 puta na dan.
Malo jednostavniji recept za rotkvu i med
Uzmite i operite par crnih rotkvi srednje veličine. Ogulite koru i rotkvu izrežite na manje komadiće. Izrezane dijelove stavite u posudu, a zatim ih natopite medom. Nakon 12 sati formira se sirup od crne rotkve, koji se uzima prije obroka po jedna žlica, 3 puta na dan.
Ova metoda pripreme lijeka je lakša, a efekt liječenja ej isti. Djeca neka doziraju uzimanje lijeka kako je opisano u gornjem primjeru.
Za kašalj i bronhitis dobra je i mrkva u kombinaciji sa medom
Sirup od mrkve odličan je prirodni lijek protiv kašlja. Mnogi to ne znaju, zato smo se odlučili iskoristiti priliku i predstaviti dva recepta od mrkve za sirup koji će vam pomoći ako imate kašalj ili bronhitis.
Sirup se uzima u količini od 3 do 4 čajne žličice na dan.
Za prvi recept vam je potrebno 2,5 dcl svježeg soka od mrkve pripremljenog u sokovniku, 2 žlice prirodnog meda i malo vode. Nakratko prokuhajte sok od mrkve zajedno s medom i vodom uz stalno miješanje. Vaš sirup je spreman za konzumiranje.
Drugi sirup pripremate tako da pripremite ½ kg mrkve i 4 žlice prirodnog meda. Mrkvu očistite i narežite na tanke kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da mrkva bude sasvim u vodi. Nakratko prokuhajte dok mrkva ne omekša. Izvadite je iz vode pa je ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuhala mrkva pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmiješajte s pasiranom mrkvom. Uživajte i budite zdravi.