Imunitet je ključan za prevenciju, ali i za oporavak ako dođe do zaraze koronavirusom, te bi svi trebali posebnu pažnju obraniti na to šta jedemo za vrijeme pandemije, ali i inače.
Vitamin D je veoma važan, te su istraživanja pokazala da su ljetos oboljeli imali blaže simptome i brže su ozdravili, upravo zbog izloženosti Suncu, direktnom izvoru vitamina D istakla je gostujući na BHRT-a nutricionistkinja Marizela Šabanović.
- Svi smo u riziku od nedostatka vitamina D. On se vezuje za mnoge bolesti, sad se vidjelo da pacijenti koji su imali nizak status vitamina D, teško su se oporavljeli – kaže Marizela.
Ističe da bi posebnu pažnju trebalo da obrate žene koje nose hidžab jer su jako malo izložene suncu.
Probiotici su takođe veoma važni jer, kako kaže, dobar dio imuniteta “leži u crijevima”.
- Kefir, probiotički jogurt, kiseli kupus, sve su to probiotici koje bi svi trebalo da unose – dodaje ona.
Ljudi su od početka pandemije često u dilemi, da li da jedu jaču i masniju hranu ili neku laganu.
Marizela naglašava da se preporučuje manji, ali češći broj obroka i da se jede malo kaloričnija hrana.
- Prednost imaju Omega 3 masne kiseline, riba, maslinovo ulje – kaže nutricionistkinja, te dodaje da su svima nama potrebni i proteini koje možemo dobiti iz ribe, bijelog mesa, teleće supe…
I ne zaboravite, posebno je važno hidriranje organizma!