Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu spremimo i za naredne mjesece. Izdvojili smo divan domaći recept za sirup u kojem će svi uživati.
Zovini cvjetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i ljekovite ljepotice.
Ovo je mjera za otprilike 4l sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmjeru svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 50 cvjetova trebaće vam 50 litara vode, 5 kilograma šećera i 5 limuna, po mogućnosti nešpricanih.
Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče „lajt“ varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.
Sastojci:
30 cvjetova zove
3 l vode
40 grama limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera
Pripema:
Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške isječenim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
Drugi dan tečnost procjedite, pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mješanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za presipanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.