Zajedno sa bobičastim voćem i mangom, nar se nalazi u grupi koju nutricionisti često nazivaju supervoće. Ne bez razloga.
Nar se može pohvaliti visokim sadržajem vitamina C, nekoliko vitamina B grupe i još nekoliko antioksidantnih materija, što organizmu redovnog konzumenta, između ostalog, donosi jak imunitet, prenosi Zdravlje u kući.
Također, oko četiri grama vlakana nalazi se u 100 grama ovog voća. Oni koji pojedu toliko crvenih bobica sa oštrim košpicama samo na taj način unijeti će 12 posto dnevne preporučene doze vlaknastih materija.
Ljubitelji voća koje englesko govorno područje poredi sa granatom mogu da računaju i na minerale poput kalcijuma, kalijuma, bakra, mangana, zatim tu su i vitamin K, pantotenska kiselina, folati i još mnogo toga.
Nutritivnih razloga je dovoljno da se tokom narednih sedmica nar svakodnevno nalazi u tanjiru. I to, kako savjetuju nutricionisti, što češće u svježem obliku, mada je prihvatljiv i u obliku svježe cijeđenog soka.