Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu koja čini čuda

Osim što poboljšavaju ukus, ljute papričice liječe i bolesti koje lijekovi teško dovode u red.

Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan dio mnogih jela i soseva.

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo. Veliki ljubitelji paprenih i ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari.

Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti ukus koji poboljšava hranu i stimuliše probavu. Osim toga čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.

Zašto su ljute papričice zdrave?

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih, prema riječima stručnjaka, možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta.

  • Djeluju antiupalno
  • Sprječavaju bol
  • Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • Smanjuju nivo holesterola i triglicerida
  • Poboljšavaju probavu
  • “Hrane” naš imunitet
  • Podstiče topljenje masnih naslaga
  • Sprečavaju čir na želudcu
  • Pomažu kod dijabetesa tipa 2

Tabasco sos koji je na visokoj cijeni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica. Što je papričica (ili sos) ljuća, tim je bolja jer više ljekovitog sastojka – kapsaicina – sadrži.

Iako je ljuta paprika jako ljekovita, nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutih namirnica potrebna je zlatna sredina.