Osim što poboljšavaju ukus, ljute papričice liječe i bolesti koje lijekovi teško dovode u red.
Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan dio mnogih jela i soseva.
Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo. Veliki ljubitelji paprenih i ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari.
Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti ukus koji poboljšava hranu i stimuliše probavu. Osim toga čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.
Zašto su ljute papričice zdrave?
Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih, prema riječima stručnjaka, možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta.
- Djeluju antiupalno
- Sprječavaju bol
- Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema
- Smanjuju nivo holesterola i triglicerida
- Poboljšavaju probavu
- “Hrane” naš imunitet
- Podstiče topljenje masnih naslaga
- Sprečavaju čir na želudcu
- Pomažu kod dijabetesa tipa 2
Tabasco sos koji je na visokoj cijeni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica. Što je papričica (ili sos) ljuća, tim je bolja jer više ljekovitog sastojka – kapsaicina – sadrži.
Iako je ljuta paprika jako ljekovita, nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutih namirnica potrebna je zlatna sredina.