Kada kupujemo namirnice, vodimo računa da biramo što zdravije, one sa što manje umjetnih dodataka, boja, emulgatora i konzervanasa.
Upravo za to služe obvezne oznake – takozvane deklaracije na kojima je detaljno opisan sastav proizvoda. Namirnice u širokoj potrošnji često mogu sadržati veliki broj različitih aditiva i materija koje mogu biti štetne po zdravlje, pa je važno naučiti kako protumačiti šta zaista znače skraćenice koje bi vas trebale informirati od čega se sastoji proizvod koji planirate kupiti.
Šta su E brojevi?
E brojevi na ambalaži podrazumijevaju da te namirnice sadrže aditive koji se dodaju u hranu kako bi duže zadržala svježinu, ukus, aromu… Hemijski prerađene namirnice sadrže veliki broj veliki broj aditiva. Različiti aditivi mogu biti i jaki alergeni.
E brojevi označavaju skraćenicu za emulgatore i dijele se prema sastavu: – E100-199 su umjetne boje – E200-299 označavaju konzervanse koji služe da se produži rok trajanja hrane (hrenovke, salame, margarin…) – E300-321 su antioksidansi čija je uloga spriječiti kiseline da prodru u namirnice – E453 i nadalje – su zgušnjivači i učvršćivači konzistencije hrane (pudinzi, želatine…) – E620-625 je glutama/monosodijum je hidrolizirani biljni protein
Poseban oprez preporučuje se kod E620- 625 glutamata – takozvanog pojačivača ukusa. Glutamat se može pronaći u mnogim gotovim proizvodima, začinima, grickalicama, slatkišima, suhomesnatim proizvodima, juhama iz vrećice i brojnim drugim proizvodima. Glutamat, prema znanstvenim istraživanjima može dovesti do razvoja glavobolja, gojaznosti, povišenog šećera, a utječe i na promjene raspoloženja.
U zabranjene emulgatore spadaju: E103, E105, E111, E121, E125, E126
U opasne spadaju: E102, E110, E127
U izrazito opasne: E123
One koji izazivaju poremećaj rada crijeva: E221,E222, E223, E224, E226, E405, E407, E461, E466
One koji izazivaju želučane tegobe: E322, E338, E339, E341, E462, E463
One koji mogu uzrokovati jake alergije: E230, E239, E311, E313
One koji mogu oštetiti bubrege i jetru: E171, E173, E320, E322