Jedete li košpice s lubenicom ili ih bacate? Čini se da su vrlo zdrave i da samo nekoliko kašika košpica sadrži u sebi 30 grama proteina. Također će ponuditi dobre doze magnezija, cinka, kalija i vitamina B-kompleks.
Bogate proteinima, a siromašne kalorijama, sjemenke lubenice mogu biti zdrav dodatak prehrani.
Možete ih, ističu nutricionisti, tostirati i jesti kao grickalicu ili ih dodati salatama te kašama.
Ako ćete ih peći u rerni, prethodno ih morate dobro osušiti.
Idealne za one na dijeti
Ako ste na dijeti, one će ugasiti apetit i dugo vas držati sitim radi proteina koje sadrže. Osim što će pomoći radu metabolizma, tokom vremena mogu pozitivno utjecati na krvni pritisak i omjer masnoća i mišića na tijelu.
Košpice lubenice mogu poboljšati zdravlje srca
Ako ih jedete sirove, one će proći kroz probavni sistem, a ako ih jedete tostirane, tijelo ih može procesuirati i iskoristiti nutrijente. Samo 28 grama sadrži 35 posto potrebnog dnevnog unosa magnezija, a taj mineral učestvuje u oko 300 procesa u tijelu. Magnezij dobro djeluje na zdravlje srca i cjelokupno zdravlje. Manjak magnezija pak može uzrokovati razne probleme.
Bolja probava
Kao što znate, vlakna će podržati pravilan rad crijeva, a prehrana bogata prehrambenim vlaknima smanjit će rizik od nastanka dijabetesa, hemoroida, bolesti srca i razvoja raka. Sto grama košpica nudi oko 40 grama vlakana, pa je jasno da će vas zasititi i olakšati dijetu.
– Nemojte pretjerivati jer se u košpicama nalazi i dosta netopivih vlakana koja će se zadržati u crijevima ako nema dovoljno tekućine da ih pokrene prema vani, pa može doći do zatvora ili nadutosti – dodala je nutricionistica Gina Keatley.
Žene bi u danu trebale pojesti oko 25 grama vlakana, a muškarci oko 50.
Zdravlje kože
Kako sadrže vitamine i minerale te antioksidanse, mogu utjecati i na izgled kože. Štite tako od štetnog utjecaja vanjskih faktora i povećavaju obnovu ćelija. B vitamini iz košpica će pospješiti zarastanje ožiljaka, a riboflavin može spriječiti sušenje i upalne procese.
Pet dobrih razloga zašto jesti lubenicu:
Čisti organizam
Bogata je elektrolitima i vodom, ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 grama) pa je odlična za dijetu. Čisti organizam i izbacuje otrove. Obiluje fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje.
Bogata vitaminom A
Odličan je izvor vitamina A (100 grama svježe lubenice ima 569 mg ili 19 posto dnevne potrebe ovog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, sluznice pluća i usne šupljine.
Bogata antioksidansima
Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin, koji su učinkoviti u prevenciji raka dojke, prostate, debelog crijeva, pluća i gušterače.
Izvor kalija
Odličan je izvor kalija, koji je nužan za ravnotežu elektrolita, prijeko potrebnih za normalan srčani ritam i pritisak. Kalij je važan u sprečavanju srčanih i moždanih udara.
Ništa bez vitamina C
Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B1), vitamina C i mangana. Vitamin C jača imunitet, a mangan kao element u tragovima odgovoran je za zdravlje kože i kostiju.