Mladi luk je planetarno popularna namirnica.
Njegov uzgoj je počeo još prije 5.000 godina na području središnje Azije i smatra se jednom od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu. Danas je rasprostranjen i omiljen diljem Azije, Evrope i Amerike.
Razlozi njegove ogromne popularnosti su jednostavni – bogatstvo okusa, obilje nutrijenata te prilagodljivost različitim klimatskim uvjetima i vrstama tla.
Budući da je upravo proljeće sezona mladog luka, sada je idealno vrijeme da se detaljnije upoznamo sa svim njegovim vrijednostima.
Bogatstvo okusa, mirisa i nutrijenata
Osim što doprinosi bogatijem okusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata.
Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom udjelu vitamina K.
Tu su još i vitamin E te vitamini skupine B – tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).
Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalij, kalcij, natrij, željezo, fosfor, sumpor, magnezij, krom kao i neki vrijedni, a rjeđe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, fluora i kobalta.
Kvercetin je još jedan dragocjeni sastojak mladog luka.
Ovaj biljni pigment iz skupine flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno djelovanje.
Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće i mladi luk sadrži značajan udio vlakana – u 100 g sadržano je 2,6 g vlakana.
Malene bijele glavice mladog luka svi vole, ali apsolutno se ne smije zanemariti njegovo zeleno lišće, u narodu poznato kao pero mladog luka. Nutritivne vrijednosti lišća su čak i veće od onih sadržanih u glavici.
Na primjer, u kilogramu glavica mladog luka sadržano je oko 8,5 grama vitamina C, a u zelenim listovima oko 38 grama.
Ljekovito djelovanje mladog luka
Zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje, mladi luk s pravom zauzima posebno mjesto u alternativnoj i narodnoj medicini.
Svaka od brojnih tvari sadržanih u ovom, mnogima omiljenom povrću na određeni način doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja.
Ovo su samo neke od koristi mladog luka:
- Čuva zdravlje očiju
- Pomaže kostima i zubima
- Održava zdravlje srca i krvožilnog sustava
- Snižava povišenu razinu šećera u krvi
- Odličan je antioksidans
- Smanjuje upale
- Pospješuje probavu
- Doprinosi mladolikom izgledu