Zašto divljaju cijene hrane širom jadranske obale? Zašto kuglica sladoleda košta 3 i po eura, a pizza 18? Kupovina voća i povrća na tržnici postala je pravi udar na novčanik. Jesu li takve cijene opravdane? Odvraćaju li domaće i strane turiste od odmora u Hrvatskoj? Kakva je situacija na kontinentu?
Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivrednu i prehrambenu industriju, kaže za HTV kako cijene hrane rastu više no što je inflacija. Naglašava kako su u junu cijene porasle 13 posto.
“Stabilnost cijena nije postignuta ni globalno i to u onom dijelu koji se odnosi na poljoprivredne sirovine. Cijene hrane su one koje najviše rastu od svih cijena kategorija u EU pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatska nije tu izuzetak. Mi trenutno imamo najveći rast u kategoriji povrća i svinjskog mesa”, naglasila je.
Dodaje kako na tržištu hrane dolazi do stabilizacije iako su cijene hrane daleko od onog što su bile početkom 2020. godine, a pogotovo 2021.
Na pitanje zašto su cijene na Jadranu tako visoke, Blažić je rekla da sve ovisi o destinaciji.
“Cijene u Dubrovniku na tržnici su skoro kao u Zagrebu, a cijene u Rovinju su gotovo 100 posto više”, rekla je.
Dodala je kako je to stvar ponude i potražnje.
Ekonomski analitičar, Franz Letica naglašava kako ako je cijena sladoleda na Krku 3,5 eura, znači da je potražnja velika i ta je cijena realna.
“Cijena kuglice sladoleda je fakturisana na temelju gdje se ugostiteljski objekt nalazi, cijenom najma poslovnog prostora, komunalne naknade. Cijene najma su porasle za 400-500 posto i to je razlog zašto su proizvodi skupi”, istaknuo je u razgovoru za HTV.
Govori kako je idući faktor cijena rada radne snage. Radniku se treba platiti smještaj, hrana i platiti mu kako bi ga imali.
“I onda imate ulazne namirnice koje su poskupila 100 posto“, naglasio je Letica.