Sezonske namirnice bogate vitaminima i antioksidansima imaju veliku ulogu u zaštiti od virusa, bakterija ali i raka, a najkorisnije su ako se jedu svježe ili kuhane.
Zima je vrijeme kada najčešće unosimo i do 30 posto više kalorija nego tokom drugih godišnjih doba, ali većina hrane koju unosimo nema veliku hranljivu vrijednost već se svodi na šećere i masnoće.
Nutricionisti ističu da je vrlo važno i u decembru voditi računa o zdravoj ishrani koja je potrebna da bi se organizam zaštitio prehlade i gripa. Za to je potrebno odabrati sezonske namirnice koje donose najviše koristi.
Pečurke
Ova zdrava namirnica ima bogat ukus, a sadrži vrlo malo kalorija. Naučne studije su pokazale da pečurke imaju antivirusna i protvupalna svojstva, a neke vrste poput shitaki gljiva djeluju na snižavanje holesterola i povećavaju odbranu imuniteta od karcinoma.
Antioksidansi koje gljive sadrže štite od srčanih bolesti, prijevremenih znakova starenja i moždanog udara. Jedan od načina za dobijanje najviše zdravstvenih dobrobiti iz pečuraka je priprema salate. Pečurke propirjajte, začinite s malo maslinovog ulja i bijelog luka i servirajte na raženom hljebu ili brusketima, savjetuju nutricionisti.
Kelj
Kelj je odličan izvor vitamina K koji igra važnu ulogu u izgradnji zdravih kostiju. Dokazano je da vitamin K štiti organizam od više oblika demencije, uključujući i Alchajmerovu bolest. Najbolji način za pripremu kuvani kelj, a alternativa je varivo od kelja. Budite oprezni i ga nemojte ga prekuvati, jer se tako iz ovog vrijednog povrća gube hranjivi sastojci, ističu nutricionisti.
Brokoli
Ova namirnica se smatra najvećim zaštitnikom organizma od brojnih vrsta raka, prvenstveno zahvaljujući bogatstvu antioksidansa koje sadrži. Smanjuje upalne procese u tijelu i podstiče imunitet na bolji rad jer je bogata vitaminom C. Čak i zamrznuti brokoli je bogat vitaminima, posebno beta karotenom. U zimskoj varijanti najbolji način za uživanje u brokoliju je supa.
Celer
Celer je bogat vlaknima koja podstiču zdravu probavu i štite od karcinoma želuca i crijeva. Vrhunac sezone celera je u decembru, pa je ovo idealno vrijeme za uživanje u toj superzdravoj namirnici. Postoje dokazi da celer dobro utiče na reumu, ali i eliminaciju viška vode iz organizma i smanjenje celulita.
Najbolji način za pripremu je sok od sirovog korijena celera, a ako želite da budete kreativni propržite celer s malo maslinovog ulja i uz svježe biljne začine. Celer možete i narendati kao dodatak svježim salatama.
Antibiotik među povrćem, bijeli luk je odavno poznat po svojim zdravstvenim dobrobitima, posebno u borbi s virusima i bakterijama. Alicin koji se nalazi u bijelom i crnom luku, štiti ćelije od nepravilnog razvoja, pa tako i nastanka raka.
Iako postoje brojni dodaci ishrani koji sadrže bijeli luk, najbolji način je ipak jesti ga sirovog, posebno u kombinaciji s ribom, morskim plodovima i svježim salatama.