Jesen je odlično vrijeme za sadnju/sjetvu određenih vrsta povrća koje dobro rastu u hladnijim uvjetima. Za to je najbolje odabrati vrste koje mogu da podnesu vremenske uslove tokom ovog perioda. Idealne vrste za ovu sjetvu su: bijeli luk, crveni luk, zelena salata, rotkvica, špinat, te brojni začini. Ovom sjetvom obezbjeđujemo svježe povrće tokom kasne jeseni, zime i rano proljeće iz vlastitog vrta. Omer Omerbegović, stručnjak iz ove oblasti pojasnio je na šta treba posebno obratiti pažnju.
“Lijepo nam je vrijeme koje mi koristimo za smjene kultura u našim poljima, i ovo je jedno burno razdoblje kod naših proizvođača jer jako puno posla ima na samim parcelama. Osnovne radnje koje se poduzimaju u ovom periodu su oko čišćenja starih kultura i priprema za nove vrste. Kod nas je uveliko zastupljena i sadnja raznih kultura u plastenicima i u ovom periodu se vrši priprema zemljišta za zimske kulture. Zastupljene su one osnovne operacije od oranja, frezanja i sl. Moram naglasiti da higijena naših zasada mora biti na prvom mjestu, mnogo je patogena, štetočina koji prezimljavaju na ostatcima ljetnih kultura, na korovima koji se nalaze oko naših plastenika i unutar plastenika. Ja kao proizvođač, kad uđem u svoj plastenik upravo na tim korovima viđam različite nametnike koji čekaju da zasadimo zimske kulture i da pređu na njih. Također, danas svjedočimo raznim sortama, raznim hibridima ljetnih i zimskih kultura i bitno je provjereno sjeme, ono koje mi kupujemo u apotekama, jer ono prolazi razne dorade i na taj način se onemogući prenos bolesti i štetočina”– pojašnjava Omer Omerbegović, magistar poljoprivrede.