Danas, kada je zbog pretjerane upotrebe sintetičkih antibiotika većina mikroorganizama stekla otpornost na njih, neophodno je naći mudrija rješenja koja nudi priroda.
Svi znamo da sintetički antibiotici izazivaju nuspojave koje nastaju odmah ili neko vrijeme nakon njihovog korištenja, dok darovi prirode nemaju neželjene posljedice.
Istraživanja potvrđuju da u prirodi postoji mnoštvo proizvoda s antibiotskim djelovanjem. Jedan od njih je propolis, savršena namirnica koja hrani i liječi ljudsko tijelo.
Propolis je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčele skupljaju s cvjetova različitih biljaka, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije supstance, flavonoidi, postaju aktivne stvari.
Propolis je specifičnog izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa. Njegov sastav i boja zavise od biljnih vrsta s kojih pčele prikupljaju materijal i od godišnjeg doba.
U medicini se tradicionalno koristi više od 2.000 godina, čemu svjedoče brojni historijski spisi u kojima se mogu naći podaci da su propolis kao lek koristili Egipćani, Vavilonaci, Arapi, Grci, Rimljani i mnogi drugi stari narodi.