Dunja se može pronaći širom Bosne i Hercegovine. Stablo dunje naraste do sedam metara i podsjeća na jabukovo. Kora dunje je prilično debela, a meso oporo i gorkasto, zbog čega se mnogo češće jede kuhana nego sirova.
Zbog visokog udjela kalija može biti korisna u regulaciji hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka. Uz to, bogata je vlaknima i pektinom pa je idealno voće za sve koji žele izgubiti na tjelesnoj težini – naravno, samo ako se kuhane i pečene dunje jedu bez šećera.
Dunjin plod također pomaže kod probavnih smetnji i u regulaciji holesterola zbog pektina koji snižava “loši” LDL holesterol, a povisuje “dobri” HDL holesterol. Osim ploda, ljekovita svojstva imaju i sjemenke, te listovi dunje. U liječenju se sjemenke dunje ne koriste zdrobljene, nego se sluz koju ispuštaju u dodiru s vodom koristi kod niza kožnih tegoba, od raspucalih usana, opeklina pa do dekubitusa, te u brojnim kremama i mastima za njegu kože.
Recepti za pripravke koje lahko možete pripremiti u svom domu
Za probavu – Probavnih tegoba lako se možete riješiti sokom od dunje. Operite i sitno naribajte kilogram dunja pa ih procijedite kroz gazu ili upotrijebite kvalitetan sokovnik. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje ga je piti prije jela.
Čaj od ploda – Operite, očistite i prerežite dunju na četiri dijela. Uklonite sjemenke i tvrdi dio oko njih, a mesnati dio izrežite na listiće i odmah ih stavite u litru vode, da ne bi promijenile boju. Lagano kuhajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite ga i pijte u gutljajima tijekom dana. Ovaj čaj blagotvorno djeluje na dišne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.
Voćno sladilo – Sameljite kilogram dunja, iscijedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuhajte. Ulijte u sterilizirane boce i upotrebljavajte za zaslađivanje ljekovitih čajeva.
Čaj od lista – Čaj od lista dunje povoljno djeluje na cjelokupan probavni sustav, regulira probavu i zaustavlja dijareju (proljev). On često može biti povezan s nekom bakterijskom ili virusnom infekcijom, a čaj od dunje će smiriti i otkloniti upalu sluznica želuca i crijeva. Kako biste pripremili čaj, tri osušena lista dunje prelijte šalicom kipuće vode (250 ml) i poklopite, ostavite da odstoji 15-20 minuta, a zatim procijedite i pijte topao čaj 1-2 puta dnevno. Poželjno je da ne zaslađujete čaj i da koristite osušeno lišće.
Sirup od dunje – Pomoću sokovnika iscijedite litar soka dunje pa ga pomiješajte s 1,5 kilograma šećera. Dobivenu smjesu kuhajte na laganoj vatri (ne smije ključati) sat vremena. Dobiveni sirup ohladite i ulijte u tamne boce. Za bolju probavu uzimajte ovaj sirup toekom 20 dana, tri puta na dan, prije jela, po jednu kašiku dunjina sirupa. Ovaj sirup nije preporučljiv dijabetičarima.
Maska za lice – Dunje su dobre za njegu masne, problematične i nadražene kože te kože s borama i proširenim porama. Što sitnije naribajte jednu dunju i pomiješajte je s nekoliko kapi bademova ulja. Nanesite je na očišćeno lice i nakon 20 minuta isperite vodom. Ako želite, naribanu dunju možete pomiješati s istučenim bjelancem, medom i vrhnjem.
Protiv bora – Žlicu sjemenki dunje izrežite sitno ili usitnite pa prelijte sa dvije kašike prokuhane vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i dobro izmiješajte. Dobivenom mješavinom mažite ispucale usne ili mjesta na licu s izraženim borama. Ovaj tretman jako je učinkovit, ali treba ga ponavljati redovito i duže vremena.
[metaslider id=31223]