SAD JE PRAVO VRIJEME ZA OVU RIZNICU VITAMINA: Kako iskoristiti maslačak

Maslačak je veoma rasprostranjena biljka a prava je riznica vitamina i minerala. Odličan je kao prevencija mnogih bolesti, za imunitet, a cvjeta u proljeće kada je našem tijelu potrebno jačanje imuniteta.

Maslačak ima višestruko ljekovito djelovanje na organizam, pa se preporučuje za proljetnu detoksikaciju i vitaminsku okrepu za otklanjanje proljetnog umora.

Sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala. To su vitamini A, C, K, B6, tiamin, riboflavin i folna kiselina. Od minerala se ističu magnezij, željezo i kalcij. Pun je kalija, inulina, vitamina C, a svi dijelovi maslačka su ljekoviti, i cvijet i list i korijen.

Cvjetovi se beru od aprila do maja, listovi prije nego što maslačak počne da cvjeta, a korijen se vadi u rano proljeće ili ranu jesen.

Listove maslačka možete osušiti na hladnijem i prozračnijem mjestu ili u rerni na oko 49 stepeni Celzijusa.

Koristi se kao diuretik, samim tim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, pročišćava krv, snižava nivo holesterola, liječi kožne bolesti.

Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija.

Korjen maslačka pročišćava i jača tijelo, pospješuje znojenje i vraća snagu. Osim toga, koristi se za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, pospješuje snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.

Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji liječi prehlade, bronhitis, upale desni.

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka se pravi brzo i jednostavno.

U dva litra vode prokuhajte dvije šoljice cvjetova maslačka, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuhajte na blagoj vatri, neprestano miješajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta u toku dana.

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma.

Pomiješajte kašikicu osušenih listova maslačka, kašikicu cvjetova i kašikicu sitno sjeckanog korijena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Poslije 20 minuta procijedite čaj i zasladite ga kašikicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šoljice čaja.

Salata od maslačka

Listovi maslačka iskoristivi su za salatu samo dok biljka nije procvala. Najukusnija će biti u rano proljeće kad biljke tek niknu.

Listove maslačka dobro operite i ocijedite. Maslinovo ili suncokretovo ulje pomiješajte sa jabukovim sirćetom, po želji i sa bijelim lukom, dodajte so i biber. Sve dobro izmiješajte i neka stoji barem pola sata.