Nutricionisti savjetuju da u prehranu uvrstite što više bobičastog voća jer je puno antioksidanasa, ali i obiluje svim neohodnim vitaminima i mineralima.
Prema postojećim rezulatatima istraživanja, antioksidansi nas mogu zaštititi od stresa, ali i mnogih bolesti.
Evo koje zdravstvene prednosti ima ovo voće:
Borovnice
Plodovi su bogati vitaminom C, taninom, jabukovom i limunskom kiselinom. Biološki aktivne supstance biljke pozitivno utječu na lošu cirkulaciju posebno kod proširenih vena i bolova i žarenja u nogama.
Ekstrakt borovnice povećava elastičnost i čvrstoću kapilara, pa se savjetuju osobama s dijabetesom.
Dokazana je djelotvornost i kod upalnih bolesti sluznice usne šupljine i ždrela.
Sušeni list borovnice koristi se u čajnim mješavinama za liječenje povišenog šećera u krvi, a djeluje i kao blagi diuretik.
Tamnoplavi plodovi su teški oko dva, tri grama. Stotinu grama borovnica ima 84 kalorije i sadrži 0,6 grama proteina.
Brusnice
Brusnica je svojim crvenim plodovima najbogatija antioksidansima (A, C vitamin) i supstancama sa P-vitaminskim djelovanjem.
Vitamin P ili rutin poboljšava prokrvljenost i kapilarnu cirkulaciju. Također, plodovi u svom sastavu imaju i jabukovu, limunsku i jantarnu kiselinu, tanine i pektine.
U sjemenkama ima oko 30 posto masnog ulja koje sadrži linolnu i linolensku kiselinu.
Listovi brusnice bogati su glikozidima koji utječu na rad mokraćnog mjehura i mokraćnih puteva.
Sok od brusnice preporučuje se preventivno i terapijski kod sklonosti upalama urinarnog trakta jer pomaže u očuvanju pH (kiselosti) urina.
Brusnice jačaju imunitet, odlična je preventiva od dijabetesa, arterioskleroze, reumatskih bolesti i ranog starenja kože.
Čaj od listova brusnice koristi se kao pomoć kod reume.
Stotinu grama brusnica ima 36 kalorija i sadrži 1,3 grama proteina.
Šumske jagode
Šumska jagoda se posebno ističe mirisom, bojom i ukusom. To je omiljeno šumsko voće mnogih ljubitelja prirode.
U terapijske svrhe koristi se plod, list i korijen biljke. Korijenje i listovi jagode služe za zaustavljanje dijareje, kod upale sluznice želuca, ali djeluju i kao blagi diuretik u čajnim mješavinama.
Svježi plodovi jagode podstiču rad jetre i žuči.
Jagoda obiluje vitaminom C, u 100 grama ima ga oko 60 mg. Bogata je i vitaminima B grupe (B1, B2, B6) a sadrži i folnu kiselinu i vitamin E.
Od minerala najviše ima kalcija, kalijaa, željeza, magnezija, fosfora i mangana, dok su listovi bogati taninima.
Malina
Malina ima zrele plodove koji sadrže limunsku i jabikovu kiselinu, tanine, pektin kao i minerale: kalij, kalcij, fosfor i željezo.
U ljekovite svrhe koriste se plodovi i listovi maline.
I u plodovima i u listovima ima vitamina A i C.
Malina je kao i borovnica prikladna za dijetalnu hranu kod osoba koje imaju dijabetes, kao i kod onih sklonih upalama sluznice želuca. Isto tako se savjetuje kod kožnih osipa i suhog kašlja.
Malinov sirup ili čisti nerazređeni sok od maline savjetuje se kod povišene tjelesne temperature i groznice.
Naime, nijedan drugi voćni sok nema tako uravnotežen stepen kiseline, slatkoće i mineralnih materija kao malinov sok.
Kupina
Kupina je široko rasprostranjena i samo u Evropi je poznato nekoliko stotina vrsta. Ljekoviti dijelovi biljke su plodovi, listovi i korijen.
Plod od minerala najviše ima željeza, kalija, kalcija, fosfora i magnezija, a od vitamina vitamin C i karoten (provitamin A). Čaj od kupinovog lišća zbog bogatstva tanina pije se kod dijareje, upalnih bolesti crijeva, kožnih osipa i krvarenja, bolesti probavnih organa.
Preporučuje se i kod upale grla i promuklosti.
Ribizla
Ribizla može biti i žute, crne ili crvene boje. Zreli plodovi bogati su organskim kiselinama, mineralima i vitaminima. Crna ribizla je najbogatija vitaminom C i ima ga oko 200 do 230 mg, što je gotovo dva puta više nego u plodu limuna ili narandže.
Plod sadrži i mnogo vitamina A, vitamine B1, B3 i B6. Od minerala ima najviše kalija, kalcija, fosfora, željeza i bakra.
Plodovi crne ribizle savjetuju se kod iscrpljenosti i slabokrvnosti, za jačanje prirodne otpornosti organizma, za podsticanje toka i ublaživanje želučanih i crijevnih tegoba. Plod ima 32 kalorije i sadrži 1,3 proteina.
Grožđe
Grožđe sadrži veliku količinu vode, oko 82 posto, 16 posto glukoze i fruktoze, 0,40 posto masti i 0,80 posto bjelančevina.
Zbog velikog sadržaja kalija i voćnih kiselina podstiče mokrenje i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma.
Bobičasto voće je najbolje konzumirati baš onakvo kako ih nalazimo u prirodi: svježe i bez dodatka industrijskog šećera.