Sedam savjeta za vegane – kako što više ojačati imunitet trenutno

Osim brokule, od zelenog povrća koje će vam koristiti tu su kelj, šparoge, grašak i klice, a zaštiti imunološkog sistema doprinijet će i citrusi, bijeli luk, pa čak i gljive i grah.

Ne postoji čarobni lijek za koronavirus, no svi naučnici će se složiti da je naš imunološki sistem najbolja obrana tijela protiv COVID-19, pa ovih sedam veganskih savjeta o prehrani sigurno mogu pomoći u borbi, piše 24sata.hr .

  1.  Jedite zeleno

Brokula je odličan izvor antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale. Ako tijelo ne može učinkovito ukloniti slobodne radikale, to može uzrokovati oksidativni stres koji je povezan s bolestima srca, određenim oblicima raka i respiratornim bolestima. Brokula sadrži i vitamin C koji može pomoći u jačanju imunološkog sistema. Dijetetičarka Katherine Marengo objašnjava da je brokula puna vitamina A, C i E, kao i mnogih drugih antioksidanata i vlakana, i jedno od najzdravijeg povrća. Ključno u čuvanju njene vrijednosti je da ju kuhate je što je manje moguće. Vitaminom C bogat je i špinat, a primjer zelenog povrća su još i kelj, šparoge, grašak i klice zbog bogatstva vitaminima i mineralima.

2. Voće za više C vitamina

Zeleno povrće nije jedina hrana bogata vitaminom C. Naranče, limun, limeta, kivi, avokado i paradajz također su dobar izvor. Prema Collins, ako su vitamini skupine B zaštitari, onda je vitamin C sredstvo za čišćenje nakon utakmice.

  • Kad se vaše tijelo bori s infekcijom, ono doživljava oksidativni stres. Oksidativni stres dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu probiti stanične stijenke, uzrokujući upalu – kaže dijetetičarka.

Uz vitamin E – koji se nalazi u orasima i lisnatom zelenom povrću – vitamin C može vam pomoći da zaštitite svoje stanice od oksidativnog stresa.

3. Grickajte orašide i bobice

Brazilski orasi bogati su selenom, a on igra važnu ulogu u očuvanju imunološkog sistema. Ovaj antioksidans pomaže smanjiti oksidativni stres u tijelu, što smanjuje upalu i povećava imunitet. Bobice su dobar izvor vitamina C i sadrže antioksidante i topljiva vlakna. Gregory Freund, profesor sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Illinois, kaže kako rastvorljiva vlakna mijenjaju osobnost imunoloških stanica koje prelaze iz prelaze iz upalnih stanica u ljekovite koje najzad pomažu da se oporavimo brže od infekcije. Otprilike jedna šalica bobica – malina, jagoda i borovnica, može sadržavati između 0,3 i 1,1 grama topivih vlakana.

4. Odlučite se za hranu bogatu vitaminom D

Kad ostajete u zatvorenom prostoru, ograničavate svoje šanse za izlaganje suncu, a samim tim i ne upijate toliko vitamina D. Taj vitamin je važan, kaže Collins, jer ga neke imunološke stanice trebaju kako bi uništile patogene koji uzrokuju infekciju. Gljive su dobar izvor vitamina D. Shiitake se smatraju jednim od najboljih izvora vitamina D, no može ga se dobiti iz obogaćenog biljnog mlijeka, tofua, soka od narandže i dodataka prehrani.

5. Dodajte bijeli luk svakoj večeri

Eksperimentirajte s kuhanjem dok ste kod kuće? Razmislite o dodavanju malo boijelog luka jelima. Ne samo da će dati okus, već je dobar i za vas. Češnjak sadrži spojeve koji pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv mikroba, a kad ga drobite ili žvačete, spoj zvan allin pretvara se u alicin koji pak bijelom luku daje onaj karakterističan okus (i miris), jer sadrži sumpor. Pokazalo se da ovi spojevi pojačavaju odgovor nekih vrsta bijelih krvnih stanica u tijelu kad se susretnu s virusima, poput virusa koji uzrokuju prehladu ili gripu, kažu stručnjaci.

6. Odaberite recepte s mahunarkama i grahom

Kao i bijeli luk, i mahunarke i grah možete dodati svojoj večeri i nećete nimalo pogriješiti. Osobito su fini u jelima s tjesteninom, ili u gulašu. Mahunarke, poput leće i slanutka, sadrže željezo koje, prema Collins, pomaže u ubijanju patogena povećavajući broj slobodnih radikala. Također regulira enzimske reakcije neophodne za imunološke stanice da prepoznaju i ciljaju na patogene. Mahunarke sadrže i vitamine skupine B, magnezij i cink, a koji pak pomažu u održavanju zdrave kože i sluznice – kaže Collins. Grah je, između ostalog, i dobar izvor proteina a koji je ključan za izgradnju i obnavljanje tjelesnog tkiva i borbu protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Snažni imunološki sustavi poput antitijela i stanica imunološkog sustava oslanjaju se upravo na – protein.

7. Ne zaboravite na vitamine skupine B

Vitamini skupine B važni su za jak imunološki sustav.

Prema Clare Collins, profesorici prehrane i dijetetike na Univerzitetu Newcastle, B6, B9 i B12 doprinose prvom reakciji tijela nakon što prepozna patogen organizam.

  • Utječu na proizvodnju i aktivnost prirodnih “stanica” ubica koje djeluju tako da zaražene stanice zaustavljaju poput zaštitara – kaže.

B6 i B9 mogu se naći u lisnatom zelenom povrću, kao i orasima i mahunarkama, ali i u cjelovitim žitaricama, te u sjemenkama i komercijalnom brašnu za proizvodnju kruha. Veganski izvori B12 uključuju suplemente, obogaćeni prehrambeni kvasac, gljive i biljno mlijeko.