Naučnici su istraživali da li velike količine šećera i masnoća imaju isti utjecaj na povećanje tjelesne težine. Iako se ranije mislilo da imaju jednak učinak, utvrđeno je da masnoće nisu toliki neprijatelj za razliku od šećera.
Posljednje studije pokazale su da ispijanje zaslađenih napitaka poput gaziranih sokova ima štetan učinak, pogotovo kod ljudi koji piju dva ovakva napitka dnevno.
Pedijatar s Univerzitetske medicinske škole u Indiani, Aaron Carroll tvrdi da masnoće ne uzrokuju debljanje, nego da čak mogu djelovati suprotno, odnosno da doprinose smanjivanju tjelesne težine.
Da bi razjasnio koji sastojak, šećer ili masnoće, je odgovoran za veći broj zdravstvenih problema, autor je poredio ljude koji su na dijeti s niskim procentom masnoća i dijeti s niskim unosom ugljikohidrata.
Utvrđeno je da ljudi koji uskrate sebi masnoće, ne samo da ne izgube težinu, već i ne poprave zdravstveno stanje. S druge strane, ljudi koji unose masnoće, ali smanje unos ugljikohidrata (hljeb, bijela riža i slatke žitarice) imaju oba benefita. Šećer je povezan s dobitkom kilograma.
Rezultati istraživanja su bili toliko snažni da su naučnici zaključili kako se globalni vodiči za prehranu trebaju mijenjati.
Problem je što su proizvodi s niskim nivoom masnoća “napunjeni” ugljikohidratima i šećerom. Provjerite voćne jogurte, žitarice i slične proizvode.
Također, problem je i što je putem marketinških kampanja razvijena i široko prihvaćena ideja da su proizvodi sa smanjenim procentom masnoća povezani s gubitkom kilograma i zdravljem.
Stručnjaci savjetuju da smanjite unos šećera, a slobodno konzumirate proizvode koji imaju viši nivo masnoća životinjskog porijekla.