Tajna koja stoji iza moćnog efekta čokolade zove se kakao, koji je također odgovoran i za poseban okus čokolade. Puna zdravih kemikalija poput flavonoida i teobromina, zrna kakaovca pravi su uništavači potencijalnih bolesti. Što je čokolada bogatija kakaom, to je korisnija.
Istraživanje je otkrilo da čokolada, ako se jede uz dodatak cinka, aktivira spoj koji usporava starenje, piše MailOnline. Naučnici iz Njemačke utvrdili su da cink aktivira polifenole. Ova aktivacija štiti organizam od plina koji nastaje kao otpadni produkt stanica. Nastali plin može oštetiti DNK čovjeka, a smatra se da ima ključnu ulogu u procesu starenja te se povezuje s upalama.
Osim čokolade, čaj i kafa sadrže polifenole koji su važan antioksidans jer pomažu u borbi protiv oštećenja stanica.
Polifenoli sami ne mogu razgraditi ovaj plin, ali u kombinaciji s cinkom stvaraju “mega kompleks”.
Ovo istraživanje provedeno je na Univerzitetu Erlangen–Nuremberg.
Prema tome, uživajte u ovoj poslastici uz dodatno uzimanje cinka ili namirnica bogatih cinkom, ali naravno umjereno.