Listovi maslačka prva su proljetna salata koja nam je dostupna od početka marta pa do kraja aprila. Maslačak ima višestruko ljekovito djelovanje na organizam, pa se salata od maslačka preporučuje za proljetnu detoksikaciju i vitaminsku okrepu za otklanjanje proljetnog umora.
Razlikujemo dvije vrste maslačka, jedna ima svjetlije listove sa oblim zubcima, a druga tamnije i oštro nazubljene, poput pile. Listovi oba maslačka iskoristivi su za salatu samo dok biljka nije procvala. Najukusnija će biti u rano proljeće kad biljke tek niknu.
Maslačak nalazimo na livadama, poljima, uz rubove šuma, kod potoka. Raste posvuda kao korov, a treba ga brati na mjestima gdje nema zagađenja od prometa i prolaznika.
Maslačak sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala. To su vitamini A, C, K, B6, tiamin, riboflavin i folna kiselina. Od minerala se ističu magnezij, željezo, kalij i kalcij, a naučnici su otkrili da je najljekovitiji dio maslačka njegov korijen.