ZNATE LI KAKO DA PREPOZNATE DOMAĆI PARADAJZ? Ako ovako miriše odmah ga kupite

Dolaskom ljeta dolazi i primjena domaćih proizvoda, tj.sezonskog povrća. Kao što su paradajz, krastavci…

Iako izbor u supermarketima može biti ograničen, pijace nude bogatstvo različitih vrsta paradajza, stoga je bitno znati kako odabrati najbolje.

Iskusne domaćice već znaju trikove za odabir, a sada ćemo i mi podijeliti te savjete kako ne biste pogriješili u kupnji ovog ukusnog i osvježavajućeg povrća.

Pri odabiru, izbjegavajte paradajze s “čašicom” na vrhu, osim ako se ne radi o specijalnim sortama poput “volovog srca” gdje je to normalno. Također, paradajzi ne bi trebali izgledati uniformno; oni s brazdama ili drugim malim nepravilnostima često su prirodniji i nisu iz plastenika.

Tražite paradajze koji su različiti po izgledu; asimetrični, kvrgavi i raznih veličina. Dobar paradajz možete prepoznati i po zemljanom mirisu. Zrelost će vam otkriti dodir – ako je koža previše tvrda, plod vjerojatno nije dovoljno zreo.

Idealan paradajz ima blago žućkasto-braonkaste listove blizu peteljke, što ukazuje da je nedavno ubran. Prilikom kupnje, tražite paradajze koji vizualno nisu savršeni, jer pravi okusi često dolaze u neobičnim oblicima.