Skladištenje hrane donosi mnoga pitanja i zabrinutosti, posebno ako se radi o mesnim proizvodima. Saznajte koliko vam meso može stajati u frižideru bez bojazni da će se pokvariti.
Piletina i puretina
Pileće i pureće meso možete držati u frižideru samo dan ili dva, ali i do godinu dana u zamrzivaču. Ukoliko je meso kuhano, možete ga čuvati i nekoliko dana duže, no ukoliko zamrzavate kuhano meso, ono ne može trajati duže od dva do šest mjeseci.
Crveno meso
Crveno meso može ostati u frižideru do pet dana i može se zamrzavati od četiri do 12 mjeseci. Kuhano crveno meso može trajati tri do četiri dana u frižderu i dva do šest mjeseci u zamrzivaču.
Mljeveno meso
Mljeveno meso, kao što su govedina, teletina, piletina ili puretina, možete čuvati u frižideru najviše dan do dva, a zamrznuto od tri do četiri mjeseca.
Kobasice i viršle
Kobasice i viršle u frižideru mogu trajati dvije sedmice ukoliko su neotvorene, a ukoliko ste ih otvorili trebate ih potrošiti u roku od tri do pet dana nakon otvaranja. U zamrzivaču će trajati od mjesec do dva.
Jaja
Sirova jaja u frižideru mogu stajati mjesec dana, ali ne više od 7 dana ako su kuhana. Zamrznuta jaja mogu trajati i do godinu, ali morate odvojiti bjelance i žumance.
Mesne salate od piletine, tunjevine, kuhanih jaja i tjestenine trajat će tri do pet dana u frižideru i ne smijete ih zamrzavati.